Produktfilter

Aktiverad filter:

Informationen

Transport

abcexpressse

Pris för transport av 0 Kg inom hela Sverige, Norge & Finland.

Halv Pall SE (postnr 10-77 - Undantas 62) max 220kg:
179.00 EUR
Halv Pall SE (postnr 78-91) max 220kg:
249.00 EUR
Halv Pall SE (postnr 92-99) max 220kg:
339.00 EUR
Finland Standard:
29.99 EUR
Transaver

Pris för transport av 0 Kg inom hela Sverige, Norge & Finland.

Special Halv Pall Hemleverans SE (postnr 10-77 - inte postnr 62) max 220kg:
1779.00 SEK
Special Halv Pall Hemleverans SE (postnr 78-91) max 220kg:
2599.00 SEK
Special Halv Pall Hemleverans SE (postnr 92-98) max 220kg:
3499.00 SEK

Prissänkningar

Sherry

Sherry är ett berömt spanskt starkvin som tillverkas i tringeln kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Namnet sherry är en engelsk version av det spanska ordet jerez (uttalas ungefär "heres") som i sin tur är en version av det uråldriga sherish (translitterering av...

Sherry är ett berömt spanskt starkvin som tillverkas i tringeln kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Namnet sherry är en engelsk version av det spanska ordet jerez (uttalas ungefär "heres") som i sin tur är en version av det uråldriga sherish (translitterering av det arabiska شريش). Det franska skrivsättet var en gång xérèz.

Regionen är en Denominación de Origen (DO) och det officiella namnet är D.O. Jerez-Xérèz-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda. Jerez blev en DO år 1935.

Sherry är Spaniens kanske enda riktigt säregna vinstil. (Rioja kommer som en eventuell tvåa.) Regionens stora trumfkort är den vita kalkjorden som kallas för albariza. Den finns i det område som brukar kallas för Jerez Superior och det är här som de finaste vindruvorna växer. Kalken ger vinet högre alkoholhalt och mera finess. Hettan, som annars skulle torka ut rankorna på de vita sluttningarna, minskas av Poniente-vinden.

Druvorna som växer i regionen är palomino fino (cirka 95 %), pedro ximénez (PX) och moscatel.

Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare.

Tvärtemot vad många föreställer sig, är all traditionell sherry torr. De sötare versionerna har uppkommit som resultat av en efterfrågan från britterna, och det faktum att det är lönsamt att blanda i mängder av söt, billig och ofta dålig PX i torr sherry om den går att sälja för samma pris som en traditionell. Bilden av sherry som en söt dryck är så universell att även många spanjorer börjat tro att till exempel sherry av oloroso-stil bör vara söt. Som följd av detta skriver idag en del vinhus ut oloroso seco (seco betyder torr) på etiketten till sin traditionella oloroso.

Mer
Visar 1 - 1 av 1 artikel
  • 9,44 €

    Spanien. Harveys heter producenten bakom denna fantastiska och välsmakande sherry av mycket hög kvalitet. Harveys Bristol Creme är ett vin som ger en djup och gyllene valnötsfärg i glaset. Du får ett vin med en ren och frisk smak. Spanien. Harveys heter producenten...

Visar 1 - 1 av 1 artikel